Tuesday, March 3, 2015

Tartă tatin cu mere și fulgi de migdale, de post

Tuesday, March 3, 2015

O tarta pe cât de gustoasă, pe atât de ușor de pregătit, în varianta ei cu caramel sau cea simplă (de post).

Se spune că această tartă este rezultatul unui mic accident în bucătăria unui hotel din Franța anilor 1850; se spune că bucătăreasa pe numele său Tatin în graba pregătirii tartei, a uitat să pună aluatul, a copt doar merele iar când și-a adus aminte a pus deasupra fructelor aluatul iar în momentul servirii a răsturnat-o astfel încât să fie merele peste aluat. A avut un succes incredibil iar de atunci este cunoscută ca fiind un desert specific franțuzesc. 
Se folosesc în principal mere, însă se pot face și variante din piersici, prune, nectarine. Chiar cu dovleac am încercat.

Rețeta originală constă în caramelizarea zahărului cu o cantitate de unt, peste care se adaugă merele, se acoperă cu aluat și se coace.

Varianta aceasta de tartă este puțin adaptată pentru a fi potrivită ca și desert în perioada postului, eliminându-se etapa caramelizării merelor. 


INGREDIENTE

400 g aluat foietaj;
5-6 mere roșii;
200 g zahăr;
1 fiolă esență de vanilie;
baton de scorțișoară;
fulgi de migdale.


MOD DE PREPARARE

Se decongelează aluatul, dacă este unul congelat. Cel proaspăt se ține în frigider până în momentul când este nevoie de el.

Merele se spală, se decojesc, se scot cotoarele și se taie felii. Operațiunea aceatsa ar trebui să se facă cât se poate de repede pentru a nu se oxida merele sau se pot stropi cu puțin suc de lămâie pentru a inhiba procesul de oxidare.
Se amestecă feliile de mere cu zahăr, esența de vanilie și puțină scorțișoară proaspăt răzuită (se răzuie batonul ușor cu ajutorul unui cuțit ascuțit).

Se așează merele în tava în care urmează a se coace tarta, se acoperă cu aluatul decongelat (aluatul se manevrează rece). 
Se poate folosi o tavă rotundă specială pentru tarte sau una dreptunghiulară, funcție de preferințe. Se încălzește cuptorul, se introduce tava și se coace la 180 grade Celsius, timp de aproximativ 30 minute (până când se vede aluatul bine crescut și rumenit).

După ce s-a răcit, se răstoarnă pe un platou, se decorează cu fulgi de migdale (crude sau ușor trase prin tigaie). Se servește simplă, cu o cupă de înghețată de vanilie deasupra sau cu un sos de vanilie.Mi-a rămas puțin aluat și am făcut câteva sărățele:
am tăiat aluatul, am presărat puțin mac, susan, sare de mare și le-am copt pe o direct pe hârtie cerată, lângă tava cu tartă. 
Poftă bună!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates