Saturday, March 21, 2015

Pâine intermediară din maia naturală fluidă

Saturday, March 21, 2015
Pe cât de mult timp necesită pregătirea pâinii cu maia naturală, pe atât de bun este gustul şi aroma finală. Voi scrie aici cum am făcut să îmi iasă această pâinică ce-mi aduce aminte de gustul pâinii din copilărie, fără să aplic foarte bine noțiunile teoretice din acest domeniu. 

Am citit câte ceva înainte să fac pâinica, avem şi o bază în minte, ce îmi aduceam aminte de la bunica mea - ştiam că durează cel puţin o zi tot procesul şi știam că e nevoie de mai multă răbdare și un strop de îndemânare. 






Dezvoltarea fermentului:



50 g făină albă tip 650;
50 g făină integrală;
100 mL apă.

Aluat:
600 g făină albă;
150 g făină integrală;
450 mL apă;
1 1/2 lgț sare foarte fină.


MOD DE PREGĂTIRE

1. Pregătirea prefermentului se face cu 10-12 ore înainte de a face aluatul propriu-zis pentru pâine. Eu aleg să fac seara acest pas pentru ca a doua zi de dimineață să încep treaba iar până seara pâinea  să fie coaptă. 
Etapa această constă în cântărirea și amestecarea ingredientelor; făina să fie cernută și apa la temperatura camerei; se acoperă vasul cu un prosop curat și se ține într-un loc ferit de curenți reci. 




2. După cele maxim 12 ore, volumul compoziției este vizibil mărit și se începe pregătirea propriu-zisă a aluatului. 




- ce cern cele două tipuri de făină;
- într-un vas încăpător se toarnă apa, compoziția obținută la punctul 1 și se adaugă amestecul de făină; se formează aluatul și se pune de-o parte pentru circa o oră; 
- după acest timp se adaugă sarea fină în aluat și se frământă până se incorporează bine;
- aluatul frământat se pune la dospit pentru circa 3 ore, din oră în oră se frământă direct în lighean, tehnica obișnuită prin care marginea aluatului se pune în mijloc;
- după dospire se mai frământă circa 5 minute, dacă e lipicios aluatul se pudrează cu puțină făină;
- se formează pâinea: eu am făcut un dreptunghi din aluat și am rulat latura mică a dreptunghiului, de-a lungul lungimii lui;
- într-o tavă (eu am folosit tava normala de cuptor, nu m-a deranjat ideea că nu voi obține o pâine cu formă regulată) tapetată cu făină am așezat ușor pâinea, am pudrat-o cu făină albă și am crestat-o cu o lama pentru aluat;
- am pus la dospit pâinea timp de 4 ore, am ținut-o în cuptor neîncălzit;
- la final am copt pâinea în cuptorul foarte bine încins, la 230 grade Celsius, timp de circa 30 minute, până a capătat o culoare cărămizie iar când am bătut în ea, a sunat puțin a gol, asta însemnând că s-a copt bine în interior. 












În linii mari, cam așa mi-a ieșit mie pâinica. Sunt multe alte tehnici și teorii de  pus în practică însă eu nu am avut prea multă răbdare să le documentez, am citit puțin la Codruța, îmi place cum explică, este mai mult decât evident că-i pasionată de acest domeniu, am respectat unele instrucțiuni, altele le-am adaptat urmându-mi instinctul.  


Spor la brutărit!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates