Saturday, March 21, 2015

Maia naturală fluidă

Saturday, March 21, 2015

Demult doream să-mi încerc norocul și îndemânarea pentru a pregăti maia naturală pe care să o folosesc ulterior pentru pâinea aceea adevărată pe care o pregăteau bunicii noștri din ingrediente simple și inofensive sănătății. De la bunica aveam altă idee despre maiaua naturală, ea folosea cea uscată păstrată în săculeți din bumbac însă citind câteva articole am văzut că drumul meu până la pâinica cea bună se poate simplifica cu această maia fluidă. În viitor am de gând să fac și din cealaltă, din ingrediente ce le țin minte vag din copilărie însă după logica de acum ar fi suficiente pentru a produce fermentație și apoi să dea "viață" aluatului. 

Maiaua odată obținută urmând pașii de mai jos, se poate păstra mult timp la rece, hrănind-o la câteva zile cu cantități egale de apă și făină. Articolele de specialitate și istoria marilor brutării atestă că rezistă ani chiar generații, cu mici secrete în tehnică. 

Momentan sunt mulțumită că am obținut-o fără prea mult efort, cercetare și secrete, doar urmând câteva principii ale fermentației și ale igienei. Dacă am reușit în condițiile acestea, tind să cred că oricine poate să obțină maia naturală fără prea mult efort; atracția, dedicația, interesul și implicatea sunt suficiente pentru a izbuti. 

Cum prima etapa cea de obținere a maielei s-a dovedit a fi un o reușită voi prezenta într-o altă postare cum am făcut să iasă și o pâinică bună. 

Ce ne trebuie? 

350 g făină albă tip 650;
50 g făină integrală 
400 mL apă 
  
Cum facem? 

Pentru a ușura procedura din zilele următoare, se cântărește de la început făina și se împarte în punguțe a câte 50 g fiecare.

Ziua 1
Într-un borcan curat (de 800 mL) de sticlă se pun 50 g făină albă, 50 g făină integrală și 100 mL apă; se amestecă totul, se infășoară într-un prosop, capacul să rămână ușor deschis. 

Ziua a 2-a
Se adaugă 50 g făină albă și 50 mL apă.

Ziua a 3-a
Se scoate cam jumătate din conținutul borcanului și se adaugă 50 g făină și 50 g apă. 

Ziua a 4-a 
Se înlătură cam o lingură din borcan, partea de deasupra și se repetă procedura adăugând 50 g făină și 50 mL apă. 

Ziua a 5-a
Se scot două linguri de amestec din borcan și se adaugă aceeași cantitate de făină și același volum de apă ca în ziua precedentă. 

Ziua a 6-a
Se scoate aproape jumatate din cantitatea din borcan și se adaugă 50 g făină și 50 mL apă. 

Ziua a 7-a 
Se scoate partea superioară din borcan și se adaugă ultimele 50 g făină și 50 mL apă. 


Peretele superior al borcanului trebuie să fie curat mereu după ce adăugăm și amestecăm făina, apa cu restul compoziției din borcan. Mai explicit, de fiecare dată după ce scoatem o cantitate de compoziție din borcan și adăugăm un alt substrat de făină și apă, trebuie să curățăm partea superioară din sticlă a borcanului astfel încât să nu se dezvolte alte culturi care pot inhiba procesul de obținere almaielei. Sau dacă înainte de a arunca din compoziție semnalăm unele formațiuni suspecte pe pereții borcanului, ștergem ușor cu o hârtie curată borcanul în interior deasupra maielei și abia apoi scoatem din compoziția veche și adăugăm cantitatea egală de apă și făină. Mirosul ușor acid pe care mulți îl aseamănă cu cel de var lavabil, e cât se poate de normal.

Din acest moment maiaua e gata, cu vizibile semne de viață - creștere în volum și bule de aer uniforme în compoziție. 


1 comments:

Din Dragoste... pentru Gătit said...

This comment has been removed by the author.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates