Sunday, March 29, 2015

Kasha s tykvoi (s kabakom) - desertul copilăriei din orez şi dovleac

Sunday, March 29, 2015
Fiecare dintre noi avem un desert (sau mai multe) al cărui gust şi aromă ne aduc aminte de copilărie. Orezul dulce cu dovleac este un desert cu specific rusesc ce-mi aduce aminte mie de copilăriei, fiind desertul nostru din perioada postului; aici am adaptat puţin reţeta faţă de cea obişnuită, am adăugat o măsură de lapte de soia şi esenţă de vanilie.INGREDIENTE
(4 persoane)

250 g orez cu bob rotund (1 cană);
350 g dovleac plăcintar;
100 g zahăr;
2 căni apă fierbinte;
1 cană lapte de soia;
1 fiolă esenţă de vanilie;
4-5 lg ulei de floarea soarelui;
un praf de sare.

MOD DE PREPARARE

1. Se spală orezul şi se pune puţin la hidratat până se pregăteşte dovleacul. 
2. Se curăţă, se spală şi se dă la răzătoare (partea mare) dovleacul. Eu îl curăţ cu ajutorul cuţitului economic, mi se pare mai uşor decât cu cel normal.
3. Într-o tigaie înaltă şi neaderentă, se pun 4-5 linguri ulei de floarea soarelui, se căleşte dovleacul răzuit, se adaugă zahărul iar după circa 4-5 minute orezul strecurat. Se călesc toate încă maxim 5 minute şi se adaugă 2 căni de apă fierbinte, 1 cană de lapte de soia, un praf de sare. 
4. Se fierb 20 minute, la foc potrivit iar după acest timp se stinge flacăra, se pune esenţa, se acoperă tigaia cu un prosop curat, se pune capacul deasupra şi se ţine circa 15 minute de-o parte să se absoarbă tot lichidul.

- Esenţa o adaug la finalul tratamentului termic pentru a se menţine toată aroma ei, altfel se evaporă în timpul fierberii;
- Obişnuiesc să acopăr orezul cu un prosop şi apoi să pun capacul pentru ca stropii de apă rezultaţi în timpul răcirii să cadă pe prosop şi nu înapoi peste orez.

Poftă bună!


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates