Sunday, March 15, 2015

Gogoși pufoase de post

Sunday, March 15, 2015
Cu uşurinţă aş putea striga în gura mare că nu îmi place să fac gogoşi, şniţele, chiftele, în general tot ce se prăjeşte însă în aceeaşi măsură îmi place să le mănânc; din acest motiv le pregătesc mai rar, de altfel foarte bine pentru siluetă şi sănătate. 
INGREDIENTE

550 g făină albă;
25 g drojdie proaspătă;
350 mL apă călduță;
5 lg ulei de floarea soarelui;
100 g zahăr;
coaja de la o lămâie, eventual bio;
1 lg esență flori de portocal;
800 mL ulei pentru prăjit;
un vârf lgț sare.

MOD DE PREPARARE

1. Într-un vas încăpător se cerne făina, se pune în mijloc drojdia mărunțită, se adaugă apă călduță, din volumul total de 350 mL, până se obține o pastă fluidă. Se acoperă și se ține la loc cald, ferit de curenți de aer rece, circa 10 minute. 

2. După acest timp dupa ce vizibil și-a mărit volumul compoziția de mai sus, se adaugă peste ea 5 linguri de ulei, 100 g zahăr, esența, coaja de lămâie (având grijă să radem ușor doar partea galbenă, fără cea albă) și puțină sare, pentru gust. 

3. Se formează aluatul, se frământă circa 5 minute, se acoperă cu un șervet și se pune la dospit, la loc cald, timp de 60 minute (după 30 minute se frământă 2-3 minute și se lasă să crească alte 30 minute). 

4. Aluatul dospit se mai frămantă cam 1 minut, dacă este lipicios se presară puțină făină la frământat. 

5. Pe blat se presară făină, se întinde aluatul cu făcălețul, de 1-1.5 cm grosime, se decupează cu forme metalice sau cana/pahar cu diametrul mai mare, se așează pe un blat cu făină, sau pe un platou mare tapetat cu făină și se lasă la crescut 30 minute, la loc cald. 

6. Se încinge uleiul, într-un vas mai adânc și se prăjesc gogoșile. Focul nu trebuie să fie puternic, nici foarte scăzut astfel încât să nu se ardă prea repede pe dinafară iar înăuntru să fie crude sau să se îmbibe prea tare în ulei dacă sunt făcute la foc mic. Focul mediu e cel mai potrivit. 
Se întorc când capătă o nuanță ușor arămie. Se scot pe un șervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei iar apoi când s-au răcit se pudrează cu zahăr pudră. 

Se pot servi ca atare sau cu diferite tipuri de gem, dulceață, topping de fructe. Poftă bună! 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates