Tuesday, March 10, 2015

Chifle cu făină integrală, măsline negre și semințe de in

Tuesday, March 10, 2015
Îmi place mult gustul și aroma pâinii făcute doar cu maia naturală, îmi aduce aminte de copilărie, însă dorința de a mânca cât mai repede pâine caldă m-a determinat să apelez la artificiul folosirii drojdiei uscate, nerenunțând total la maiaua naturală. În lipsa acesteia, se pot pregăti chiflele doar cu drojdia normală, respectând aceiași pași. 


INGREDIENTE

400 g făină integrală;
400 g făină tip 650;
475 mL apă călduță;
10 măsline negre; 
2 lg semințe de in;
7 g drojdie uscată;
2 lg ulei de măsline;
3 lg ulei de floarea soarelui;
50 g maia naturală;
1 1/2 lgț sare;
1 lgț zahăr.

MOD DE PREPARARE

Se cern cele două tipuri de făină într-un vas încăpător; cea integrală se cerne puțin mai greu, având granulația mai mare. 
În mijlocul vasului se formează un loc în care se pune maiaua, drojdia uscată și puțină apă (din volumul inițial de 475 mL) până se obține o pastă ușor fluidă , se acoperă și se ține circa 10 minute într-un loc ferit de curenți reci de aer. 
După ce s-a dezvoltat drojdia, se adaugă uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui, sarea, zahărul, semințele de in, măslinele negre tocate mărunt. Se formează aluatul, adăugând apă calduță din când în când. 
Se frământă circa 5 minute totul, se acoperă cu un șervet curat, se pune într-un loc cald pentru dospire. Eu am ținut aluatul în cuptorul foarte, foarte ușor încălzit, timp de dospire 40 minute. După ce s-a mărit vizibil în volum, se frământă aluatul (tot cam 5 minute) cu puțin ulei de floarea soarelui, în cazul în care se lipește de mâini. 
Se formează chiflele, de mărime cât se poate de egală, eu le-am cântărit (90 g fiecare),  să fiu sigură că obțin chifle cît de cît egale. Chiflele formate se așează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, cu distanță între ele. Se pudrează cu făină albă și se crestează cu o lamă foarte ascuțită de cuțit. 
Se lasă iar la dospit circa 20 minute și se coc la 200 grade Celsius, până devin ușor arămii.

Le-am sevit cu o ciorbiță de fasole și o salată de ceapă roșie. Mhhh!
Se scot pe un grătar și după ce se răcesc complet, se păstrează într-o pungă de plastic pentru mai multe zile. 


Spor la brutărit! :)
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates