Tuesday, October 18, 2011

Tartă cu lămâie şi lime

Tuesday, October 18, 2011


Sâmbăta trecută a fost ziua surorii mele, Susy, pe lângă toate cele postate anterior (ciorbă de perişoare de pui, varză cu pui, cozonac cu nucă şi cacao, pâinici cu multicereale) am pregătit repede şi o tartă cu lămâie iar pentru o aromă deosebită am adăugat un lime. 
Prima dată am mâncat tartă din aceasta la Bianca - o prietenă din Paris, ea avea scrisă reţeta pentru cremă, am mai făcut noi blatul şi ne-a ieşit... cu o cupă de îngheţată de vanilie, iamy...
Tarta de faţă este puţin adaptată, în sensul că i-am pus lime-ul..."m-am gândit eu aşa cu gândul" :)) că n-are ce să strice...pe margini am turnat puţină ciocolată topită - aşa mi-a picat pe moment...am adăugat şi în aluat coajă rasă de lămâie.

 

INGREDIENTE

Aluat
300 g făină;
120 g unt;
 1 ou;
3 lg zahăr;
 lapte 
(am pus lapte doar cât să se lege aluatul, să fie bun de întins);
coaja de la 1 lămîie;
sare.
 
Crema
2 lămâi (sucul şi coaja);
1 lime (sucul şi coaja);
2 lg smântână;
5 ouă;
2-3 lg făină;
150 g zahăr; 
sare.

PREPARARE
Se pregăteşte foooarte simplu.


Aluat
Se amestecă untul cu făina, se adaugă oul, zahărul, puţină sare, se omogenizează bine apoi se adaugă puţin lapte doar cât să lege totul.

Aluatul se pune la frigider, minim 30 minute, dacă aveţi timp puteţi să-l lăsaţi şi câteva ore, eu l-am ţinut vreo 3-4 ore, aveam destulă treabă în bucătarie, deci avea timp să aştepte.

După acest timp se întinde puţin mai mult faţă de diametrul tăvii, se rulează pe sucitor şi se aşează în tava de tartă, după care se înţeapă bine cu o furculiţă pentru ca în timpul coacerii să nu facă "cocoaşă".

Crema
Se mixează ouăle, zahărul, smântâna, zeama + coaja de lămâie şi lime, făina, puţină sare şi se toarnă peste aluatul din tavă.


Se coace timp de 35-40 minute, la foc potrivit.

Mie îmi place s-o servesc călduţă cu o cupă de îngheţată de vanilie, chiar şi după ce se răceşte o pun puţin în cuptorul cu microunde, o ador... acrişoară aşa... 

PS. Întrucât "umplutura" tartei este foarte lichidă, iar cuptorul nu era într-o poziţie "perfect orizontală", am pus sub tavă o bucaţică de folie de aluminiu, astfel încât "umplutura" să aibe aceeaşi înălţime pe toata suprafaţa tartei.


Poftă bună!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates