Sunday, October 16, 2011

Ciorbă de peşte (capete + cozi de somn şi somon, păstrăv)

Sunday, October 16, 2011


Vineri am pregătit ciorbă de peşte. Aveam puţin "material" :)) pentru ciorbă (aşa zice tata), 2 capete şi 2 cozi de somn (de la Tulcea), însă nu era de-ajuns pentru 3-4 persoane, am mai cumpărat un cap şi 2 şire (cu tot cu coadă) de somon şi un păstrăv, aşa de gust. 
Noi mâncâm mult peşte, unora nu le plac capetele şi le aruncă, eu personal le ador şi pregătesc ciorbă de peşte (chiar şi doar din capete) ori de câte ori am ocazia. 
În zona din care provin (Tulcea), ciorba de peşte se face diferit faţă de alte zone. La noi NU se pun rădăcinoase în ciorbă (morcovi, ţelină, etc...), tot felul de "lobode" sau orez;  singurele legume care se pun sunt: CEAPĂ, CARTOFI, ARDEI, ROŞII. Asta mi s-a întipărit în minte de acasă... şi nu mă apuc să fac ciorbă de peşte dacă nu am legumele acestea. Iarna cumpăr ardei iar în loc de roşii pun suc de roşii; leuşteanul îmi face probleme, cel uscat n-are acelaşi farmec, în sezonul rece folosesc leuştean păstrat în oţet. Acum am de gând să plantez leuştean în ghiveci, să văd ce-o ieşi...
Şi modul de servire e diferit, la noi se serveşte mai întâi peştele (cu cartofi şi mujdei de usturoi - din acela care stă ţeapăn, nu acela diluat... apă şi usturoi, îl detest) iar la final se serveşte ciorba.
Vorba lungă... ştiţi voi.... Să trec la treabă! :)
INGREDIENTE

2 capete şi 2 cozi de somn;
1 cap de somon;
2 şire + cozi de somon;
1 păstrâv mic;
7 cartofi mici (2 cartofi se taie mărunt şi 5 se lasă întregi);
2 cepe potrivite;
2 ardei;
5 roşii; 
1 ardei iute;
5 lg oţet de 9 grade aciditate;
leuştean;
sare.

Mujdei de usturoi
1  şi 1/2 căpăţâni usturoi;
2 lgţ sare grunjoasă;
ulei de floarea soarelui;
oţet de 9 grade aciditate;
apă minerală;
leuştean (opţional). 


PREPARARE

Pentru început se pregăteşte peştele.
Se curaţă de solzi (după caz), se taie de-a lungul "burţii", se curăţă în interior de toate cele (organele se pot păstra pentru ciorbă), se scot branhiile şi se spală bucăţile de peşte sub un jet de apă rece.  

De data asta eu am scăpat de aceste etape, doar am curaţat puţin de solzi cozile de somon şi un păstrăv mic.


Cantitatea de apă necesară se stabileşte în funcţie de cantitatea de peşte, apa trebuie să acopere peştele cam cu o palmă. 
O metodă prin care aflaţi cantitatea exactă de apă necesară:
se pune peştele într-o cratiţă, se acoperă cu apă, se scoate peştele iar în apa rămasă se începe pregătirea ciorbei.

La ciorba asta am folosit cam 4 L de apă.

Se pune ceapa tocată mărunt în apa măsurată, apoi se adaugă cartofii tăiaţi mărunt, ardeii şi cartofii întregi. 
Se adaugă 2 linguriţe de sare.

Se poate pune şi ceapă întreagă (mai micuţă), sprea ruşinea mea, am rămas în pană şi n-am mai pus ceapă întreagă; după cum se vede am pus o ceapă roşie, mai aveam doar una singură dintr-acea albă.
După ce au fiert legumele, se adaugă peştele.
Capetele se "sparg" cu vârful cuţitului înainte de a fi puse în ciorbă, în acest fel iese "grăsimea" din ele şi dă un gust mai bun ciorbei.
Peştele se pune într-o anumită ordine: se pun mai întâi bucăţile cele mai mari după care cele micuţe.
După ce se adaugă peştele, ciorba nu se mai amestecă.


 După 2-3 minute se adaugă roşiile decojite şi date la răzătoare (opțional).


Se fierbe cam 15-20 minute, la foc mic.
După ce se ridică peştele deasupra, se adaugă cele 5 linguri de oţet, una câte una; îmi place etapa asta... "se albeşte" ciorba. Se potriveşte la sare, dacă mai este necesar.După ce se stinge focul se adaugă un ardei iute tăiat în două (dacă ardeiul este foarte iute, se scot sâmburii) şi se lasă să se odihnească, timp în care se pregăteşte mujdeiul de usturoi.Mujdei de usturoi

Mujdeiul eu îl fac de obicei în bol metalic, în cel de plastic rămâne apoi mirosul de usturoi iar în cel de sticlă/porţelan, mi-e frică să nu-l ciobesc în timp ce bat energic usturoiul cu sare.
Se curăţă usturoiul, se taie în două, se scote partea din mijloc (dacă este necesar).
Usturoiul se stoarce cu ustensila specială de mujdei (sau se dă la răzătoare), se adaugă 2 linguriţe de sare grunjoasă, se bate foarte bine cu pistilul, până se leagă usturoiul (sarea grunjoasă ajută să se lege bine),şi se începe adăugarea uleiului, câte puţin, ca la maioneză, până devine o pastă consistentă.


Se adaugă oţet de 9 grade aciditate (după gust, 2-3 linguri)
La final am mai adăugat 1-2 linguri de apă minerală, fiind usturoiul "de casă" era cam iute, apa minerală îl dizolvă puţin şi-l face mai aerat.

În momentul servirii se poate adăuga şi puţin leuştean tocat.


După ce mujdeiul-i gata, se scoate uşor tot peştele din ciorbă (cu ajutorul unei palete) într-un platou, la fel şi cartofii întregi  se presară cu leuştean. 

Se servesc mai întâi peştele şi cartofii cu mujdei de usturoi...iar la final ador ciorba cu puţin mujdei şi leuştean în ea. Poftă bună!

PS. Tot ce se vede mai sus sunt cantităţile pentru 4-5 persoane :)), am mai spus, ne place peştele. De obicei ciorba de peşte se serveşte o singură dată la noi acasă și toată de-o data, nu-i ca restul ciorbelor.
 

4 comments:

Madlene said...

Exact ca la noi in Dobrogea!

Din Dragoste... pentru Gătit said...

Este o ciorbita pregatita in stil pescaresc. Am vazut multi in zona noastra a Dobrogei care servesc in diverse moduri ciorba de peste, unii pun orez, altii radacinoase, unii pun doar carne macra altii si tacamuri.
Eu prefer varianta aceasta, numai asa ma multumeste. :)

Anonymous said...

Ceea ce ai facut tu nu este mujdei de usturoi,este maioneza de usturoi,care este cu totul altceva !

Din Dragoste... pentru Gătit said...

Fiecare are dreptul să aibe o părere, fie ea și eronată. :)
Etimologic vorbind maioneza este "un sos rece, gros, preparat din gălbenuș de ou și untdelemn, condimentat cu lămâie, muștar etc" deci neavând ou în compoziție, spun că rămâne totuși mujdei. În diferite zone ale țării se prepară în alt mod, în zona deltei nu am văzut mujdeiul acela diluat la care cu siguranță te referi. :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates