Tuesday, September 27, 2011

Ciorbă ţărănească de fasole

Tuesday, September 27, 2011
Nu-i mare filosofie în pregătirea unei ciorbe de fasole. Îmi place...fie ea scăzută sau ciorbă cu sau fără carne; mai ales când toate legumele sunt proaspete. Cu câteva frunze de leuştean... şi-o salată de ceapă roşie... mi-e binevenită oricând.
INGREDIENTE

300 g fasole albă;
2 cepe;
5 morcovi mici;
1/4 ţelină rădăcină;
1/2 păstârnac;
2 dovlecei;
1 ardei;
1 cartof;
500 g roşii;
1 foaie de dafin;
ulei de floarea soarelui;
sare, piper.

PREPARARE

Cum spuneam nu-i mare lucru să pregăteşti o ciorbă de fasole. Să prezint totuşi paşii....eu fac cam aşa...

Fasolea se alege, se ţine în apă peste noapte, se fierbe în două ape. Schimb apa după aproximativ 5 minute din moment ce începe să clocotească. Dacă fasolea este din recolta anului anterior, se poate adăuga o lingură de bicarbonat de sodiu în apă iar după vreo 10 minute de clocot se scoate fasolea într-un bol; bicarbonatul reduce timpul în care se fierbe fasolea.

Se spală, se curaţă, se toacă destul de măricel legumele, doar nu degeaba-i numită ciorbă ţărănească :)), doar cartoful îl tai mai mărunt; de data asta păstârnacul e dat la răzătoare, dar nu-i musai, se toacă la fel ca morcovii şi ţelina.Se încinge cratiţa, se adaugă ulei de floarea soarelui, se căleşte foarte puţin ceapa, 1-2 minute, după care se adaugă pe rând celelalte legume. 


Se adaugă morcovii, ţelina, cartoful, păstârnacul, tăiate grosolan cum am mai zis,


apoi fasolea,


 dovleceii,


ardeii şi roşiile tocate cubuleţe.Se amestecă totul, se toarnă în jur de 3L apă fierbinte, se adaugă 1 foaie de dafin şi cam 2 linguri de sare (toate legumele sunt proaspete, cer sare). 
Eu folosesc oala cu presiune la ciorba de fasole, după ce începe să "fluiere" cratiţa, dau focul la econom şi o ţin cam 40 de minute. După acest timp, o las de-o parte în jur de 30 de minute să se depresurizeze oala şi să se "odihnească" ciorba în voia ei :D. Cum zice mama..."nihai pa mleiti".


PS. Salata de ceapă roşie: de data aceasta am folosit ceapă eşalotă...3 eşolote stropite cu ulei de măsline şi oţet balsamic, sare, piper şi asta a fost...

Poftă bună!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates